Hvordan filme nordlys?

Har du en nordlysjeger i deg? Mange drømmer om å fange dansen til Aurora Borealis med kameralinsen. Hvis du noen gang har prøvd å ta bilde av månen, solen eller himmelfenomen, vet du nok at dette er lettere sagt enn gjort. Men det finnes heldigvis noen triks som gjør det lettere å filme nordlyset. 

I denne artikkelen skal vi gi deg noen gode tips og triks til neste gang du ønsker å fange nordlyset på film. Selv om resultatet alltid blir best med profesjonelle kamera, er det likevel mulig å ta gode videoer og bilder av nordlys med mobiltelefon. 

Det finnes dessverre ingen fast formel når du skal fotografere nordlys. Mange faktorer spiller inn og de alle kamera er forskjellige. Når du ser profesjonelle og vakre bilder av nordlys, kan du nesten være sikker på at fotografen har prøvd seg frem flere ganger for å finne objektiver og innstillinger som klaffer. 

Nordlyset i seg selv spiller også en rolle – dette er i konstant bevegelse og endrer seg fra dag til dag. Innstillingene som fungerte forrige uke, er ikke nødvendigvis rett for neste ukes nordlys. Denne eksperimenteringen er noe av det som gjør fotografering av nordlys desto mer spennende. Men selv om det er vanskelig å forutsi nøyaktig hvordan kameraet skal stilles inn, er det enkelte verdier og utstyr som gir deg bedre forutsetninger. 

Team redigerer film av nordsly

Slik filmer du nordlys med DSLR kamera

DSLR kamera, også kalt systemkamera eller speilrefleks, vil gi deg de beste resultatene. Dette skyldes at profesjonelle kamera gir mange valgmuligheter når det gjelder innstillinger, hvilket er viktig for å skape et godt og optimalt lysforhold. Målet er at kamera og objektiv skal kunne slippe inn mest mulig lys.

For å justere lysfølsomheten, må du sette ISO-verdien høyt. Dette sikrer at kameraets sensor samler mye lys på en gang. Kombinerer du dette med lang lukkertid, vil du kunne sitte igjen med bilder som virkelig gjengir nordlysets vakre farger og spill.

Som nevnt avhenger konkrete innstillinger av mange faktorer, men begynn gjerne med en lukkertid på ti sekunder og en ISO på 1600. Gjør linsen så åpen som mulig i først omgang, før du justerer etter hvert. Lysforholdet og nordlyset endrer seg fra natt til natt, og derfor må innstillingene justeres etter hastigheten og styrken på nordlyset. 

Ta utgangspunkt i hvor synlig og aktivt nordlyset er. Kan du så vidt skimte nordlyset i horisonten? Da holder du lukkertiden lang, gjerne rundt 30 sekunder. Men hvis nordlyset er klart, tydelig og i høy aktivitet, skal du korte ned lukkerhastigheten og øke ISO.

Skribenter

Dette utstyret trenger du

Kamerastativ er et «must» om du jakter på gode bilder. Dette vil sikre at kameraet står stabilitet gjennom hele eksponeringen, hvilket er særdeles viktig når du har lengre lukkertid. Mange benytter seg også av en fjernkontroll, eller fjernutløser, for å redusere vibrasjoner og forstyrrelser når utløseren går av.

Gjør det kjent med stativets innstilinger og sørg for at du finner et godt underlag. Et fotostativ trenger ikke å koste skjorta, og dette vil du finne på de aller fleste fotobutikker og elektronikk-forhandlere. Pass bare på at stativet er kompatibelt med ditt kamera.

Tips til filming av nordlys

Hvordan filme nordlys på mobil?

Det beste resultatet kommer alltid med profesjonelle kamera, men du kan også ta bilder og filme med smarttelefonen. Prosessen er noe lettere for Android-brukere, da disse mobilene ofte har flere innstillingsmuligheter. Uansett trenger du alltid et godt stativ for å sikre stabilitet. Et lite tripod-stativ finner du på de fleste elektronikkbutikker. 

Har du en Android-telefon? Da går du inn i kamera-appen og setter innstillingene på «Pro» eller «Manuell». iOS-brukere har vanligvis ikke denne muligheten, men det finnes kamera-apper som for eksempel «Halide». Her kan du stille inn kameraet for å oppnå best mulig bilder og video.

Sjekkliste når du filmer nordlys

Verdier og innstillinger for mobil

Deretter må du stille inn ISO-verdi og lukkertid. ISO handler om hvor kameraets følsomhet knyttet til lys. Med manuelle innstillinger kan du stille ISO-verdien og her anbefaler vi en verdi på 800 hunder. Lukkertid er viktig for å oppnå gode bilder, og denne innstillingen tilsier hvor lang tid kameraet bruker på å ta et bilde. 

Verdien i lukkertid skrives ofte som en brøk, hvor 1/60 regnes som standard på mange mobiltelefoner. Vi anbefaler at lukkertiden justeres til 10. Av og til kan du også justere hvitbalansen, eller WB. Skal du ta bilder nært byen eller områder med kunstig lys? Da kan det være lurt å justere hvitbalansen slik at ikke bildene blir for gule.  

Vi anbefaler også at du tar en titt på manuelt fokus. Mange mobiltelefoner kommer med autofokus og muligheter til å justere fokus etter objekter. Har du et «fjell»-ikon i fokus-utvalget? Dette symboler tilsier vanligvis et «uendelig» fokus, noe som er å foretrekke når du tar bilder og filmer nordlys.  

Til slutt anbefaler vi at du bruker selvutløser for å ta selve bilde eller videoen. Da slipper du uskarpe eller skjeve bilder, som følge av risting når du trykker på mobilen. Selvutløser på to sekunder gir gode resultater. Har du muligheten til å koble en fjernkontroll eller trådløst headset til kamerafunksjonen? Dette gjør det også lett å unngå risting.

Samarbeid om filming av nordlys

Hvordan filme nordlys fra båt

Mange beveger seg ut på havet for å fange vakre bilder av nordlys og natur. Enten du reiser ut i egen båt, ferge eller tar en tur på hurtigruten, må du ta skipets bevegelse med i beregningen. Et stativ er ekstra viktig om du skal filme fra en båt, da du har større behov for stabilitet. 

Ikke bare vil skipet være i konstant bevegelse, men det samme gjelder nordlyset. For å sikre en optimal bildeskarphet bør du stille inn lukkerhastigheten til minst 1/200 sek. Ser nordlyset aktivt og klart ut? Da kan du prøve deg på en lukkertid mellom fem og ti sekunder. Dersom nordlyset har en sakte bevegelse, anbefaler vi at du øker lukkertiden til mellom 12 og 20 sekunder.

Av og til er ikke nordlyset like tydelig. Dette kan skyldes posisjonen din eller dårlige værforhold. I slike situasjoner bør du satse på en enda lengre lukkertid, gjerne mellom 20 og 25 sekunder. Igjen er det viktig å stille inn ISO verdier og hvitbalanse. Dersom du filmer i bynære områder, bør WB (White Balance) justeres for å redusere gulskjær.

Dame skriver tips til filming av nordlys

Hvor kan jeg filme nordlys?

Nord-Norge er uten tvil det mest populære reisemålet for de som ønsker å fange nordlyset på film. Selv om Aurora Borealis også kan vise seg andre steder i landet, har du størst sjanse for å se fenomenet hvis du befinner deg nært nordlysovalen. 

Når du reiser nord for polarsirkelen, kommer du tettere på nordlyset. I tillegg bør du reise når himmelen mørk, da dette gir best mulig sikt. Fra september til april er sjansene store for å oppdage nordlyset. I Nord-Norge finnes det også guidet nordlysturer, for de som trenger hjelp til å stille inn kamera og finne de rette lokasjonene.

Det er også mulig å benytte seg av Hurtigruten, et skip med nordlysalarm når du reiser over nordlysbeltet. Da er du sikret å ikke gå glipp av fenomenet, selv om du ligger å sove når himmel-dansen starter.

De aller beste forholdene får du i den blå time, eller på kvelder hvor det er svakt månelys. Dette vil ikke bare sikre gode og skarpe bilder, men sørger også for at du får en tydeligere kontur av landskapet. Hvis du planlegger å skrive ut bildene eller publisere dem, vil månelys gi et rent resultat.

Dame som hopper

Slik blir du varslet om nordlys

Det tar tid å kapsle gode bilder og vakre filmer av nordlyset. Derfor er det essensielt at du er klar over når du må ut av huset for å få med deg fenomenet. Selv om det er vanskelig å forutsi nordlys for vanlige folk, finnes det heldigvis applikasjoner som varsler deg. 

Vi anbefaler at du laster ned apper som «Norway Lights» og «My Aurora Forecast & Alerts», eller følger med på Facebook-sider som dedikerer seg til å varsle om kommende nordlys. Her kan vi blant annet anbefale «Nordlysvarsel for Trondheim», «Earthsky» og «Space Weather Live» – alt ettersom hvor i landet du bor.

Videre finnes det nettsider som for eksempel «Nordlysvarsel». Følger du med på apper, nettsider og Facebook-sider, har du større sjanse for å forberede deg til kommende nordlys. Men nordlys-prognosene er ikke det eneste du bør følge med på. 

Det beste resultatet får du dersom himmelen er fri for skyer. Det er ikke alltid nordlyset kommer like tydelig frem, dersom det blir skjult av et tykt skydekke. I tillegg bør du være forberedt på eventuelt regn og kuldegrader, slik at du har tilstrekkelig med klær og varm drikke med deg.

Bokser med dialog

Tenk på omgivelsene 

Mange nybegynnere starter med å rette kameraet mot himmelen, hvilket er en naturlig tanke. Men selv om nordlyset skal være hoveddelen av bildet, behøver du også et godt landskap for å skape den rette stemningen. Nettopp derfor er Nord-Norge et populært turistmål for nordlys. 

Finn en lokasjon hvor majestetiske fjell, strandlinje eller andre objekter kan skinne i framgrunnen. Husk dog at du skal ha nok plass øverst i bildet, slik at nordlyset virkelig kommer frem. Hvis du ønsker å få med et praktfullt landskap, vil et vidvinkelobjektiv være en god hjelper. 

Få hjelp til å filme nordlys

Oppsummering

Selv om det kan være vanskelig å få det den perfekte filmen eller bildet med en gang, kan du komme langt med rette innstillinger. Det er mulig å ta bilder og video av nordlys med mobilen, men for profesjonelle resultater bør du satse på et DSLR-kamera.  

Videre er det viktig med utstyr og gode klær. Nordlyset viser seg vanligvis sent på kveld eller midt på natten, og du blir gjerne sittende uten stund før det perfekte bildet er i boks. Flere lag med gode klær og noe varmt i termosen skaper en bedre opplevelse. 

Ta alltid hensyn til værforhold, lysforhold og området rundt deg. Øv deg frem med kameraet og husk at nordlyset endrer seg fra dag til dag. De innstillingene som fungere i går, vil ikke nødvendigvis gi det samme resultatet i morgen. Lykke til med fotograferingen!