Filmproduksjon Norge

Trenger du kommunikasjonsinnhold eller reklamefilm? Film har en helt unik evne til å engasjere, overbevise, bevege og forklare på en enkel måte. Men hva inngår egentlig i filmproduksjon i Norge? 

Det finnes en stor verktøykasse fylt med gode virkemidler, men alle ressurser må tilpasses det unike prosjektet for å dekke behov. Hvordan kan budskapet formidles på best mulig måte til målgruppen? Det er dette filmproduksjon i markedsføring og kommunikasjon handler om. 

Video har blitt en essensiell del av markedsføring i dag og kan brukes til en rekke formål. Enten du trenger video til innholdsmarkedsføring, reklame, sosiale medier, PR, presentasjoner, nettside eller noe helt annet – prosessen må tilpasses oppdraget.

I denne artikkelen skal vi gå gjennom hva du kan forvente når du bestiller filmproduksjon i Norge. Det finnes naturligvis mange produksjonsselskaper og det er ikke sikkert at prosessen blir nøyaktig slik vi fremstiller den, men denne guiden vil gi deg et generelt innblikk. 

Skribenter planlegger filmproduksjon

1. Tilbud og møte 

Mange bedrifter sender sin henvendelse til flere produksjonsselskap, slik at de kan få det beste tilbudet. Når du har bestemt deg for hvem som skal lage videoinnholdet, er det på tide starte planleggingen og samarbeidet. Enhver video skal på en eller annen måte løse et behov.

Som bedrift må du fortelle produksjonsselskapet grunnleggende informasjon om målgruppe og distribuering. Hvem skal se videoen, hvem lages den til og hvor skal den publiseres? Det er lurt å formidle så mye informasjon som mulig til produksjonsselskapet, slik at du er sikret er resultatet du er fornøyd med.

Det er lettere å gjøre endringer tidlig i prosessen, enn sent. Har du et budsjett du ønsker å forholde deg til? Trenger du videoen til et spesielt tidspunkt? Er det noe unikt du ønsker å få med? Denne informasjonen er viktig for å sikre vellykket filmproduksjon.

Sjekkliste for filmproduksjon

2. Idé og konseptutvikling 

Neste steg handler om å utvikle konseptet og idéen for filmen. Produksjonsselskapet må sette seg inn i materiale og lære om bedriften, for å finne essensen av budskapet og formålet med filmen. Hvilken retning skal innholdet gå i og hvordan skal budskapet formes?

Det er ofte i dette steget stil, tone og visuelle aspekter fastsettes. Produksjonsselskapet må også vite hva hensikten med filmen er. Skal den vekke kortsiktig oppmerksomhet? Bygge merkevare? Trekke flere kunder? Skape engasjement på sosiale medier? 

Alle disse punktene krever ulik tilnærming og en egen strategi. Først når skallet av filmen er på plass, kan produksjonsselskapet gi en endelig pris på hva dette vil koste bedriften. 

Samarbeid om filmproduksjon

3. Manus og gjennomgang 

Når idé, konsept, strategi og visuell stil er på plass, kan produksjonsselskapet starte å utvikle manuset. Et manus er viktig uansett om filmen skal være animert eller live action med ekte skuespillere. Manuset er nemlig ikke bare en oppsamling av replikker, men skal forklare alt mottaker ser og hører i filmen. 

På mange måter er manuset selve oppskriften. Både kunde og regissør må deretter lese gjennom manuset og godkjenne før opptak kan starte. Er det noe du ikke er fornøyd med? Da er det viktig å gi beskjed så tidlig som mulig. Du kan også komme med innspill og ønsker om eventuelle endringer.

Manuset er det som legger føringer for resten av produksjonen. Derfor er dette et fint innblikk i hvordan sluttproduktet kommer til å se ut. Det kan sammenlignes med en oppskrift til en matrett eller arkitekttegningen til et hus.

Mann som er på telefonen

4. Stillbilder og skissefilm

Nå er det på tide å konkretisere handling og det visuelle som skal skje videre. Dette kalles for stillbilder eller storyboard, og vil skissere hvert klipp. Selv om stillbilder er statiske og enkle, vil de kunne fortelle konseptet og følelsene i filmen. 

Igjen er det viktig å komme med ønsker om endring så fort som mulig – dette er billigere enn å endre en allerede innspilt film. Hvis du ønsker en animasjonsfilm, kan det være aktuelt å først lage en skissefilm. Dette kalles gjerne for animatic og er en slags forlengelse av stillbildene.

Skissefilmen gir replikker, dialog, fortellerstemme og musikk til storyboard, og gjør det enklere å forestille seg det endelige resultatet. Her bestemmes også filmens lengde. Først når stillbilder og skissefilm er godkjent av regissør og kunde, kan selve produksjonen starte.

Mann med plakat

5. Produksjon og postproduksjon

Det er nå klart for selve innspillingen. Dersom produksjonsteamet har planlagt godt, skal det ikke komme noen uforventede overraskelser underveis. Alt som er skrevet ned i manus og visualisert i storyboard, skal nå bli til virkelighet. 

Dersom du skal ha en animasjonsfilm, vil teamet starte å lage karakterer og spille inn dialog. En fysisk innspilling skjer naturligvis på et sett eller på et innspillingssted, mens animasjonen foregår i et eget studio og på en datamaskin.

Når alle klipp er spilt inn, overføres arbeidet til postproduksjon. Dette begrepet omfatter alt som skjer etter innspillingen er ferdig. Her settes hvert klipp sammen for å skape en helhet, og teamet gjør nødvendige endringer i lys og farger. Det er først i postproduksjon at filmen virkelig kommer til liv.

Musikk og lyd legges alltid til etter innspilling og klipping er ferdig. Rett før ferdigstilling kommer lyddesigner, lydtekniker og eventuelle komponister på plass for å skape en første-versjon og et utkast av filmen.

Blyant skriver manus

6. Endringer og ferdigstilling 

Før filmen ferdigstilles, skal teamet og kunden gå gjennom produktet for å sjekke at alt er plass. Har filmen fått med seg alt som ble planlagt i manus og idéfasen? Er kunden fornøyd med det endelige resultatet?

Eventuelle endringer blir gjort og filmen formateres for å passe publiseringsønskene til kunde. Nå er produktet klart og du kan distribuere filmen. Mange produksjonsselskaper hjelper deg også i ettertid med målinger for å sikre at filmen gir ønsket effekt. 

Oppsummering – Din Videograf hjelper deg

Filmproduksjon i Norge tar tid og vi har nå gjort kortfattet og generell gjennomgang av hele prosessen. Det er mange mennesker involvert, og filmen skal gjennom mange ledd før den ferdigstilles. Det starter med en idé som må konkretiseres, finjusteres og pustes til liv med de rette virkemidlene. 

Er du interessert i å vite hva filmproduksjon kan gjøre for din bedrift? Da kan vi i Din Videograf hjelpe. Kontakt oss for mer informasjon om hvordan vi kan bistå. Din Videograf stiller til en uforpliktende prat!