Filmoppdrag pris
I dag bruker de fleste bedrifter video og film i sin markedsføring. Visuelle virkemidler kan tiltrekke både kunder og ansatte, samtidig som det er et godt kommunikasjonsverktøy når komplekse tema skal formidles på en enkel måte. Film er en ypperlig måte å skille seg ut på og vise markedet hvem du er. Men hvor mye vil et filmoppdrag koste deg?
Selv om det er mange faktorer som spiller inn på den endelige prisen, skal vi dele filmproduksjon inn i ulike prisklasser. Dette vil deg bedre innsikt i hva du kan forvente å betale for ønsket innhold, verdi og kvalitet.
I utgangspunktet er det vanskelig å prise filmoppdrag, da dette avhenger av hvilket utstyr som trengs, kontekst, omfang, innhold, hva som skal formidles og hva du skal bruke filmen til. Derfor må du belage deg på å sende inn en brief før produksjonsselskaper vil gi deg et eksakt prisanslag.
Vi skal likevel gi deg en oversikt over hva du kan forvente av innhold i ulike prisklasser, slik at det blir lettere å avgjøre om videomarkedsføring er det rette for din bedrift. I denne artikkelen tar vi for oss bedriftsvideoer og mindre produksjoner til enkle formål. Vi snakker altså ikke om profesjonelle musikkvideoer eller TV-reklame – disse er i en egen prisklasse.

Filmoppdrag fra 15 000 kroner til 30 000 kroner
Hvis du ønsker å bruke minst mulig penger på videomarkedsføring, lønner det seg å gjøre deler av jobben selv. Kanskje har bedriften allerede filmet et produkt eller arrangement og kun trenger hjelp til redigering? På et mindre budsjett er det også mulig å få hjelp til å gjennomføre enkle opptak og intervjuer.
Denne prisklassen passer til bedrifter som ønsker hjelp til en spesifikk del av produksjonen – enten dette er sammensetting og redigering, eller enkle opptak. Dersom du ønsker hjelp med større deler av produksjonen, må du påregne et større budsjett.
Hvis du øker budsjett til rundt 30 000 kroner, er det mulig å få mer hjelp av profesjonelle prosjektledere og videografer. Til en slik pris kan du få hjelp med både opptak, klipping og redigering av enkle videoer – gjerne i forbindelse med sosiale medier eller kundemøter.
Det er altså mulig å få hjelp og gode visuelle produkter for under 30 000 kroner. Men dette er prisklassen for enkel informasjon- og kommunikasjonsformidling. Hvis du jakter på dypere historiefortelling og en høykvalitets produksjon, må du regne med et budsjett opptil 100 000 kroner.

Filmoppdrag til 100 000 kroner
Fra 30 000 til 100 000 kroner kan du få grundigere hjelp til mellomstore prosjekter. I denne prisklassen legges det gjerne større vekt på produksjonens kvalitet, og du vil få en mer omfattende historiefortelling. Det vil også bli satt større fokus på riktig lyd, lys og utstyr for å sikre den korrekte stemningen.
Filmer i denne prisklassen kan for eksempel være bedriftsvideoer med flere intervjuer og lokasjoner, eller omfattende videoer av konferanser og lengre arrangementer. Når du betaler mer, betaler du også for et grundigere etterarbeid. Dette kan for eksempel være tilskudd av grafiske elementer og klippe-teknikker.

Filmoppdrag opptil 200 000 kroner
Dersom du har et stort budsjett og kan betale mellom 100 000 og 200 000 kroner, vil du få en produksjon som kan sammenlignes med profesjonelle reklameproduksjoner. Her får du tilgang på et stort produksjonsteam, befaring, innspilling over flere dager og filming på ulike lokasjoner.
Filmer i denne kategorien brukes ofte for å bygge opp en merkevare og fortelle historier over tid. Bedriften vil ha flere møter med produksjonsselskapet i forkant og får hjelp fra manusforfattere, prosjektledere, lystekniker, lydtekniker og alt som hører til en høykvalitets-produksjon.
I tillegg kan du forvente en produksjon med moderne utstyr og lengre etterarbeid. Produsentene vil hjelpe deg med hele prosessen, fra idéutvikling, manus og strategi, til filming og ferdigstilling. Filmen vil gi målbare resultater og passer til bedrifter med et høyt ambisjonsnivå.

Hvor mye må jeg bruke på filmoppdrag?
Som du sikkert har forstått er det mange faktorer som påvirker prisen. Trenger du hjelp til konkrete deler? Da kan du få en produksjon på rundt 15 000 kroner. Har du et høyt ambisjonsnivå og vil øke oppmerksomhet? I så tilfelle må du beregne en pris mellom 100 000 og 200 000 kroner.
For å finne ut hva et filmoppdrag vil koste for din bedrift, må du tenke gjennom hva filmen skal gjøre. Hva ønsker dere å oppnå med filmoppdraget? Skal dere fortelle kunder hva bedriften gjør og hvem dere er? Dette vil koste mer enn dersom du kun ønsker å gi oppmerksomhet til et enkelt budskap.
Enkle filmer med lette budskap publiseres ofte i sosiale medier og koster mindre enn filmer som skal prestere godt på flere flater over lengre tid. Den endelige prisen avhenger også av hvilke ressurser som kreves for å oppnå bedriftens mål. Antall innspillingsdager og størrelsen på produksjonsteamet spiller aller mest inn på prisen.
Vi kan dele en produksjon inn i tre fagområder: Lyd, foto og regi. Lydtekniker siker god lyd i alle opptak, hvilket er nødvendig dersom mange er involvert i innspillingen. Fotograf og videograf sikrer at klippene bygger opp under budskapet eller historien som skal formidles. De vil også sørge for optimale lysforhold og kamerateknikk. Regissøren jobber med manus og intervju.

Slik får du god film med lavt budsjett
Har bedriften et magert markedsbudsjett? Det er fortsatt mulig å skape gode resultater dersom du prioriterer rett. Det er viktig at idé og ambisjonsnivå gjenspeiles i budsjettet, hvis ikke risikerer du å bli misfornøyd med resultatet. Du får det du betaler for, så vær realistisk og ha god kommunikasjon med produksjonsselskapet.
Hvis du har et satt budsjett å jobbe med, anbefaler vi at du er åpen om dette med produksjonsselskapet. Fortell dem hva du ønsker å formidle og hvem målgruppen er. De fleste selskaper vil kunne hjelpe deg med å finne de beste løsningene for din bedrift.
Før du kontakter et byrå kan du tenke gjennom hvor mange filmer du har behov for og om det er mulig å gjøre flere opptak på samme dag – dette kan spare deg penger. Videre kan det være en idé å vurdere et enklere manus, da idéutvikling ofte krever mer ressurser. Husk også at jo lengre filmen skal være og jo flere formater du trenger den i, desto dyrere blir prosjektet.
Må filmen spilles inn på et gitt opptakssted? I så tilfelle vil lengre reisevei øke prisen. Hvis du i tillegg har behov for tekst-grafikk, animasjon, kommentarstemme og kommersiell musikk, vil dette være med på å øke prisen. Sett deg ned å tenk gjennom hva formålet med filmen er og hvilke ressurser som kreves for å oppnå dette målet. Slik blir det lettere å sette et realistisk budsjett.

Sammenlign produksjonsselskaper
Til slutt vil vi anbefale at du sammenligner produksjonsselskaper, da prisene varierer fra byrå til byrå. Store selskap med lang erfaring tar seg gjerne bedre betalt enn mindre aktører. Dette betyr ikke nødvendigvis at de største navnene produserer de beste filmene.
Sett av tid til å undersøke hvilke selskaper som finnes i ditt nærområde. Har selskapene åpne prislister? Vanligvis må du sende en henvendelse for å få et konkret prisanslag, men en generell prisliste vil gi deg en pekepinn på hvilken prisklasse byrået befinner seg i.
Selv om pris og budsjett naturligvis er en viktig faktor, bør du også tenke på kvalitet og verdi. En storskala produksjon vil gi mer verdi for pengene. Ta gjerne en titt på selskapenes tidligere arbeid, dette ligger ofte tilgjengelig på hjemmesiden.

Vi hjelper deg med filmoppdrag
Vil du vite mer om hva film kan gjøre for din bedrift? Eller kanskje du trenger hjelp til å sette en idé ut i livet? Da kan du ta kontakt med oss i Din Videograf. Vi stiller til en uforpliktende prat om hva vi kan bidra med.