Bruk av lys i videoproduksjon

For å skape profesjonelle videoer av høy kvalitet, er det ingenting som er viktigere en godt lys. Selv en video filmet med profesjonelt utstyr, kan blir dårlig dersom du ikke bruker lys på riktig måte.  

Det er mye du skal tenke på for å sikre at lyset blir rett. I denne artikkelen skal vi gå nærmere innpå de viktigste områdene knyttet til godt bruk av lys i videoproduksjon.  

Vi starter med lysmengde, fargetemperatur og jevnt lys. Til slutt ser vi på utendørsopptak og en klassisk teknikk som ofte brukes i intervjusettinger. 

Tekstdokument på PC

Tenk gjennom lysmengde og lysfarge

Det aller viktigste er å sørge for at du har nok lys ved innspilling. Uten tilstrekkelig lys vil videoen fremstå mørk og uprofesjonell. Du har kanskje opplevd at bilder du tar utendørs ofte har en høyere kvalitet enn bilder du tar innendørs? Dette skyldes lyset. 

Det finnes mange mulig lyskilder å benytte seg av og derfor er det ingen unnskyldning til å skorte på lysmengden. Det er ikke bare mengden lys som spiller en stor rolle, men du må også tenke på fargetemperaturen. Lys har forskjellige farger og det viktig å holde seg til en fast fargetemperatur gjennom hele videoen. Dette skaper en helhet og et profesjonelt uttrykk. 

Naturlig lys har en kaldere fargetemperatur enn en tradisjonell lyspære. I dag produseres det heldigvis lyspærer som er midt mellom varmt og kaldt, slik at det er mulig å kombinere utendørs og innendørs filming.  

Kvalitet og fargetemperatur har ikke en spesiell sammenheng, men kvaliteten fremstår alltid bedre når det kun brukes én lystype. Dersom du mikser forskjellige lystemperaturer, vil fargene i videoen virke usammenhengende, og dette kan blant annet påvirke hudtoner.

Forstørrelsesglass

Kameraet må stilles inn etter fargetemperatur

For at fargene i videoen skal gjengis på en god måte, må du velge om du ønsker å bruke kunstlys eller dagslys. Dette kalles gjerne for innelys og utelys. Vi har allerede snakket om fargetemperatur, men hvordan måles egentlig dette? Hvis du ser på pakken til en lyspære, vil du legge merke til at baksiden oppgir (K), altså kelvingrader.  

Vanligvis ligger innelys et sted mellom 3 000K og 3 500K, utelys har derimot verdier fra 5 000K til 5 500K. Hvitbalansen i kameraet må stilles inn etter hvilket lys du jobber med. Dersom hvitbalansen ikke matcher lyskildens fargetemperatur, kan du få det vi kaller for et «fargestikk» i filmen. Dette fremstår som gule og blå toner i videoen. 

Hvitbalansen sørger for at lyset oppleves som kaldt eller varmt, da det hvite faktisk er hvitt og ikke blått eller gult. De andre fargene i opptaksbildet vil deretter følge etter på en naturlig måte. Hvilket lys du bør gå for, avhenger av hvilke lyskilder som allerede eksisterer i opptaksrommet. 

Dersom du filmer utendørs, kan det være vanskelig å skape et varmt lys. Innendørs kan det i enkelte tilfeller være vanskelig å oppnå kaldt lys, med mindre du har full kontroll over alle lyskilder og kan bytte til kalde lyspærer. Merk at hvis du filmer i et rom med lysstoffrør, kan dette skape et flakkende og forstyrrende lys i videoen. Test alltid ut forholdene og sjekke resultatet før opptaket starter for fullt. 

Sjekkliste for bruk av lys i videoproduksjon

Skap et jevnt lys

Uansett om du filmer utendørs eller innendørs, er det veldig viktig å sikre en jevn belysning. Dette krever ofte at du bruker flere lyskilder. Hvis du bruker en lyskaster fra én kant, vil den andre kanten bli mørk. Filmer du for eksempel en skuespillere, må du sørge for at lyset fyller hele personen, slik at det ikke blir skygger og harde kontraster.

Det er ikke alltid vi oppdager ujevnt lys i virkeligheten, men på film og skjerm kommer disse kontrastene tydelig frem. Skal du filme én person rett forfra, er det ikke uvanlig å bruke opptil fem ulike lyskilder for å sikre at hele personen eller objektet kommer frem på skjerm.  

Når du jobber med lys, må du alltid ta hensyn til omgivelser. En person som blir filmet ved siden av et vindu, vil alltid ha mørkere kontraster på den delen av kroppen som peker bort fra den naturlige lyskilden. Dette krever at du tester ut plasseringen av lyskastere og prøver deg frem til du får et jevnt resultat. 

Skal du filme i et rom med skjermer og andre reflekterende overflater? Da er det uhyre viktig at lyskasteren plasseres på en måte som ikke skaper gjenskinn. Refleksjoner virker ikke bare uprofesjonelt, men kan også blende publikum og forstyrre opplysningen av skuespiller er objekt. Prøv ut forskjellige stillinger og sjekk alltid hvordan resultatet blir på film før opptaket starter.

Skribenter bruker lys i videoproduksjon

Tenk gjennom mykt og hardt lys

Det finnes mange teknikker og metoder for å løse en god lyssetting. Men det finnes ikke et fasitsvar på hvilken løsning som gir deg best resultat – dette avhenger av video-oppsett. Det er imidlertid viktig at du setter deg inn to grunnleggende begreper: Mykt lys og hardt lys. 

Mykt lys forekommer blant annet utendørs når det er overskyet. Det er som regel denne lystypen profesjonelle bruker som hovedlys. Så lenge lyskilden er større en personen eller objektet som filmes, kan du skape mykt lys innendørs. Resultatet blir lite skygge og du får jevne overflater gjennom filmen.

Hardt lys skaper derimot sterke kontraster og skarpe skygger. Sollys er et godt eksempel på hardt lys som skapes naturlig. I profesjonelle settinger brukes ofte hardt lys for å skape en slags dybde i filmen, gjerne som spisslys eller baklys. 

Dekorlys kan også være et eksempel på hardt lys. Det er fordeler og ulemper med begge lystypene. Hardt lys fremhever blant annet struktur og farger på en måte mykt lys ikke klarer, men det sprer seg heller ikke like mye som mykt lys gjør.

Samarbeid om bruk av lys i videoproduksjon

Klassisk tre punkts lyssetting

Når du først starter med profesjonell videoproduksjon, er sjansene store for at du kommer borti begrepet «tre punkts lyssetting». Dette er den aller mest grunnleggende lyssetting vi har, og brukes ofte for å filme mennesker i intervjusituasjoner. 

Med tre punkts lyssetting kan du raskt og enkelt oppnå gode resultater, men det kreves at du har tre lamper tilgjengelig. Du trenger et hovedlys, en spiss og et fyll-lys. De to sistnevnte lyskildene skal være noe svakere enn hovedlyset. 

Kombinasjonene av disse tre lyskildene gir deg et svært utfyllende lys som reduserer skarpe skygger. Hver lyskilde spiller en viktig rolle og skal spres rundt objektet eller personen som filmes. Her er en oversikt over lysenes funksjon: 

  • Hovedlys: Dette lyset gir form og er den sterkeste lyskilden. Oppgaven til hovedlyset er å opplyse ene siden av ansiktet til intervjuobjektet, samtidig som den andre siden blir halvveis belyst.
  • Fyll-lys: Dette er det svakeste lyset. Fyll-lyset skal kontrollere kontraster og belyse eventuelle mørke partier. Dersom du ikke har en ekstra filmlampe, kan en reflektor brukes på en vanlig lampe.
  • Baklyset: Til slutt har vi baklyset som også spiller en viktig rolle i denne kombinasjonen. Baklyset sørger for at intervjuobjektet skilles fra bakgrunnen, samtidig som det skaper en fin dybde i filmen.

Når du filmer innendørs trenger du vanligvis mer enn en lyskilde. Profesjonelle bruker alltid en hovedlyskilde, og helst to ekstra lamper – altså baklys og fyll-lys. En reflektor er også svært nyttig og kan brukes dersom du har en hjelper tilgjengelig. Da kan lyset justeres underveis for å belyse og fylle opp ønskede områder.

Mann som jobber på PC med lys i videoproduksjon

Hvordan bruke lys utendørs?

Skal du gjøre uteopptak? Da er forberedelser og planlegging avgjørende for et godt opptak. Bruk tid på å undersøke lysforholdet på den aktuelle dagen. Når går solen opp og ned? Hva sier værmeldingen? Hvordan er lysforholdet på opptakssted? Hvor mange timer med dagslys får du? Skal solen være et baklys eller et hovedlys? 

Det er kan være utfordrende å skape et jevnt lys når du filmer utendørs. Sollyset vil endre seg i fargetemperatur og styrke. Hvis du har knapt med tid, anbefaler vi at du filmer totalbildet først. Det er nemlig lettere å tilpasse lyset når du tar nærbilder. 

Hvis det sollys når du filmer hovedbildet og totalbildet, men overskyet når du tar nærbildet, kan du skape ekstra lyskilder for å skape en illusjon av at solen også titter frem under nærbildene. Bruk totalbildet som referanse for hvert nærbilde – slik skaper du en jevn og god sammenheng.

Før opptaksdag bør du alltid dra på befaring for å sjekke ut hvordan forholdene på opptakssted er. Været er nemlig en stor utfordring når du filmer utendørs, men med god planlegging sikrer du at du har rett utstyr med for å få et profesjonelt resultat. 

Forretningsmann

Tips til lyssetting på uteopptak:

 

  1. Følg med på værmeldingen og dra på befaring
  2. Merk når solen går opp og ned – da vet du hvor mye opptakstid du får 
  3. Sol kan brukes som baklys for mer dybde, og som hovedlys med en reflektor
  4. Hovedbildet blir referanselys og nærbilder justeres og manipuleres deretter
Få hjelp med lys i videoproduksjon

Din Videograf hjelper deg

Har du lyst å vite mer om riktig bruk av lys i videoproduksjon? Eller kanskje du trenger hjelp med å sette sammen videoen din? Da kan vi i Din Videograf bistå. Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende prat.