Bedriftsfilm

Ønsker du å nå ut til markedet og fange oppmerksomhet? Med en bedriftsfilm kan du lettere overbevise kunder og samarbeidspartnere. Visuell formidling gjør det enklere for å mottaker å forstå hva bedriften gjør, skaper og står for. 

Video er også et essensielt verktøy innen markedsføring og kan være et effektivt virkemiddel for bedrifter som ønsker å tiltrekke flere klienter og potensielle kunder, samtidig som den digitale synligheten økes. 

De siste årene har det blitt lagt større fokus på videomarkedsføring, men det er viktig å kjenne til de ulike formene for video. Hvordan filmen produseres og deles, er alfa og omega for hvordan den presterer.  

I denne artikkelen skal vi se nærmere på bedriftsfilmer. Denne kategorien er bred, men i bunn og grunn er bedriftsfilmer en video som forklarer kunden hva bedriften gjør og hva dere produserer. 

Skribenter

Hva er bedriftsfilm?

Bedriftsfilm er et generelt begrep, men som nevnt skal filmen omhandle bedriften på en eller annen måte. Dette kan for eksempel være en video som forklarer hvem bedriften er, hvilke verdier dere har og hva dere står for. Bedriftsfilmen kan også brukes for å forklare produksjonsprosesser, eller for å synliggjøre hvilke produkter eller tjenesten bedriften leverer – dette kalles også for forklaringsfilmer.

Noen bruker også bedriftsfilmer for å gjøre kunden mer bevisst på produkter og hvordan disse fungerer. Dette kan for eksempel være en form for instruksjonsvideo, hvor seeren blir tatt gjennom en stegvis prosess og læres opp i hvordan produktet settes sammen eller brukes.

Bedriftsfilmer brukes i mange sammenhenger, og det handler ikke alltid om salg. Noen bruker dem i rekrutteringsprosesser for å gi nye ansatte et bedre bilde av arbeidsmiljø og den interne kulturen. Slike typer filmer kan også brukes for å fremme bedriften på utdanningsmesser og lignende. 

Mulighetene med bedriftsfilm er mange, og det handler til syvende og sist om å fremme bedriften på en aller annen måte. Enten dette skjer ved å bryte ned prosesserer eller gi et innblikk i kultur – video gjør det alltid lettere for mottaker å fordøye innholdet. Men hvordan kommer du i gang o hva er det viktig å tenke på? Dette skal vi se nærmere på

Mann som har utarbeidet tekstdokument

Hva skal bedriftsfilmen brukes til?

Når du planlegger en bedriftsfilm, bør du også tenke gjennom hvor og hva denne skal brukes til. Dette er et viktig steg i planleggingsfasen og har mye å si for filmens format og lengde. Noen ønsker for eksempel at bedriftsfilmen skal pryde nettsiden og fange oppmerksomheten til nye besøkende.

Andre jakter på en bedriftsfilm som skal brukes i presentasjoner, på messer eller i konferanser. Hvis en video for eksempel skal stå på i bakgrunnen under en messe, er det blant annet viktig at budskapet kommer frem uten lyd. I slike oppdrag vil produksjonsteamet legge større vekt på det visuelle. 

Hvis videoen skal brukes på nettsiden og være det første som møter besøkende, må det brukes flere virkemidler som engasjerer, fenger og holder på seeren. I sosiale medier er det viktig at videoen ikke er for lang og kommer fort til poenget. Når bedriftsfilmer brukes i kundemøter, kan kreative virkemidler være nyttig for å bryte ned kompliserte budskap.

Hva bedriftsfilm skal brukes til og hvor den skal publiseres, har derfor mye å si for utforming og planlegging. Mange ønsker en allsidig video med flere bruksområder, og da må dette formidles til produksjonsteamet tidlig. Filmer kan nemlig justeres i ulike formater og variasjoner, slik at du har ulike produkter til de ulike flatene.

Samarbeid om bedriftsfilm

Hvem ønsker du å nå og med hvilken stemme?

Markedsføring handler om å vite hvem du henvender deg til – dette gjelder også bedriftsfilmer. Skal filmen appellere til ansatte, samarbeidspartnere, kunder eller investorer? Dette har mye å si for sjanger og utforming av budskap. Det er viktig å ikke henvende seg for bredt, da dette kan gjøre budskapet vanskelig å tolke. 

Hvis du trenger bedriftsfilmer som skal nå ulike målgrupper, er det best å lage én film for hvert bruksområde. Du ville ikke henvendt deg på samme måte til en kunde som til en investor. Med en klar målgruppe i tankene, blir det enklere å skape tydelig budskapet og oppnå effekt med bedriftsfilm.

I markedsføring snakker vi ofte om tone of voice. Dette uttrykket beskriver hvordan vi ordlegger oss i kommunikasjon. Noen bedriftsfilmer kan et lekende, humoristisk og lett uttrykk, mens for andre er det viktig å kommunisere på en profesjonell, alvorlig og lærerik måte. 

Bedriftsfilmer kan underholde, engasjere, lære, røre og spille på ulike følelser. Her handler det om å kjenne målgruppen og tenke gjennom hvilke følelser seeren bør sitte igjen med. Et godt tips er å snakke om de problemene bedriften kommer til å løse for målgruppen – slik presenterer dere verdi.

Sjekkliste til bedriftsfilm

Fysisk eller animert bedriftsfilm?

Har du bestemt deg for å lage en bedriftsfilm? Med mindre du sitter på god kunnskap om videoproduksjon og det rette utstyret, er sannsynligheten stor for at du trenger hjelp fra et filmbyrå. I Norge finnes det mange selskaper som spesialiserer seg på video-markedsføring, reklame og informative filmer. 

Bedriftsfilmer kan løses på mange mulige måter, men det er vanlig å velge enten en fysisk film eller en animert film. Animasjon er et godt valg dersom du skal formidle et tungt tema og trenger kreative løsninger for å få budskapet frem. I forklaringsfilmer eller videoer som viser produksjon av et produkt, er det for eksempel vanlig med animasjon.

Hvis du skal vise frem bedriftens kultur, verdier og personlighet, kan det heller lønne seg å velge en fysisk film. Dette alternativet kan være noe dyrere enn en animasjonsfilm, men her er det flere faktorer å ta høyde for. Animasjon kan nemlig også være dyrt, særlig om du trenger 3D-animasjon for å få et profesjonelt uttrykk. 

Fysiske filmer pleier å være dyrere da det kreves flere folk foran og bak kameraet. Men hvis du bytter ut ekte skuespillere med vanlige ansatte, og bruker kontoret og arbeidsplassen som kulisser, trenger ikke dette alternativet å være så dyrt likevel. Her er det imidlertid lurt å forhøre seg med produksjonsteamet og video-selskapet, for å sikre at kvaliteten blir som ønsket.

Mann som jobber på PC (2)

Hva koster en bedriftsfilm?

Når du leter etter et selskap som kan hjelpe deg med å filme, produsere og ferdigstille bedriftsfilmen, gjør du lurt i å hente flere tilbud. Det er som nevnt mange selskaper som jobber spesifikt med markedsføringsfilmer og det kan være lurt å sammenligne priser og tilbud i ditt nærområde. 

Hvis du skal ha en animert bedriftsfilm, har du naturligvis mange flere muligheter. Da er ikke bedriften avhengig av at produksjonsselskaper reiser for å lage filmen. Du kan også bestille en fysisk film som spilles inn et annet sted i landet, så fremt du ikke ønsker å ta del i produksjonen og bedriften ikke skal brukes i videoen. 

Med flere tilbud blir det lettere å finne en pris som passer inn i budsjettet, men husk at pris ikke er det viktigste. Hvis dere betaler for en billig bedriftsfilm av lav kvalitet som ikke presterer, vil dette være en langt dårligere investering enn en dyrere film som gir langvarige og målbare resultater. 

Det er vanskelig å gi et konkret prisanslag uten å vite hva bedriften trenger av ressurser. Før bedriften velger et filmselskap, kan det være lurt å se på tidligere arbeid og lese vurderinger fra andre kunder. Dette gir et innblikk i hva selskapet kan klare å produsere og hvem de har levert resultater for tidligere.

Mann som jobber på PC med bedriftsfilm

Dyr eller billig bedriftsfilm?

Som nevnt er det kun produksjonsselskapet som kan sette en endelig pris, men vi kan se på noen punkter som er med på å trekke den generelle prisen opp. Hvis du skal ha en animasjonsfilm, vil typen animasjon spille en stor rolle. 3D-animasjon koster langt mer enn 2D, da dette er en mer realistisk og profesjonell form for animering.

Skal animasjonsfilmen ha fortellerstemme? I så tilfelle hvor mange språk skal videoen oversettes til? Musikk, lydeffekter og lengde kan også spille en rolle, selv om mange selskaper har lyd som en del av pakketilbudet. Når det gjelder bedriftsfilmer med ekte skuespillere, er det mange elementer som kan trekke prisen opp. 

Trenger dere skuespillere? Hvor mange dager går innspillingen over? Skal det leies kostymer, lokale og kulisser? Av og til er det nødvendig å sende søknader om tillatelse for å filme på offentlige steder. Hvis produksjonen er stor, vil det være behov for en koordinator og et sikkerhetstilsyn. Det er mye som foregår bak et kamera.

Det som gjerne spiller aller størst rolle i begge kategorier, er hvilket ambisjonsnivå dere har. Skal bedriftsfilmen gi langvarige resultater, bygge opp merkevaren og levere målbare resultater over tid? Dette krever planlegging og koster mer enn en video som kun skal brukes i en kort periode.

Avtale om bedriftsfilm

Din Videograf hjelper deg med bedriftsfilm

Bedriftsfilm er et effektivt verktøy med mange bruksområder. Det finnes ingen grenser for hva video kan brukes til og det behøver ikke alltid handle om rent salg eller markedsføring. Filmer som viser hvilken verdi bedriften skaper, kan være et like godt verktøy som en tradisjonell reklame. 

Hvis du ønsker å bruke bedriftsfilm for å engasjere, tiltrekke, overtale og skape resultater, gjør du lurt i å rådføre deg med et produksjonsselskap. Her vil du få informasjon om kostnader selskapet kan hjelpe med å realisere et produkt basert på bedriftens budsjett. 

Noe kan du også gjøre på egen hånd. Ved å utvikle et manus i forkant, bruke egne ansatte som skuespillere og benytte kontoret som innspillingslokale, er det mye penger å spare. De fleste videobyråer er villig til å kunden gjør enkelte deler selv.  

Trenger du hjelp til å lage bedriftsfilm? Hvis du skal gjøre deler av jobben selv, kan vi i Din Videograf bistå på flere områder. Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende prat!